Jacob Rønningen
Innholdsprodusent
Indholdsfortegnelse Skolestart 16. juni 2021 Læsetid: 5 tips for en best mulig start på skoleåret

5 tips for en best mulig start på skoleåret

Et nytt skoleår nærmer seg og det er igjen tid for å finne tilbake til gamle vaner, men kanskje også danne noen nye. Et nytt semester betyr en ny start, og er en glimrende anledning for å danne gode vaner for det kommende året. I dette innlegget vil jeg komme med mine nyttigste tips for hvordan du best kan ta fatt i pensum på en effektiv og lønnsom måte.

Hold deg produktiv

Å jobbe produktivt er noe man alltid hører er både smart og lønnsomt, men hvordan skal man klare det best mulig? For mange er skolearbeidet en evig kamp mot prokrastinering og utsettelse. Med noen enkle grep er det likevel mulig å komme raskt gjennom agendaen: Starten på dagen er avgjørende for hvordan resten av dagens arbeid utspiller seg. Morgenen er tiden for å komme inn i det riktige tankesettet og sette standarden for en produktiv dag. Start morgenen med å gjøre en oppgave, enten det er å re opp sengen eller å lage matpakke. Det viktige her er å få noe gjort som skaper et resultat. Videre er det vesentlig å fortsette produktiviteten. Lag en liste over dagens pensum eller gjøremål, og forsøk å legge vekk telefonen til det meste er gjort.

Repeter hyppig

Det neste tipset handler om hvordan aktiv repetisjon kan spare deg for timevis med lesing. Hjernen har nemlig begrenset korttidsminne, noe som betyr at repetisjon er avgjørende for at vi mennesker skal kunne huske det vi lærer. Søvn er også utslagsgivende for læring. Strukturer derfor arbeidet slik at du får flere gode netter der hjernen kan prosessere det du tar inn. Under ser du en oversikt som viser hvordan hjernen lagrer informasjon ved repetisjon. Ved å repetere som vist under slipper du harde basketak før tentamener og eksamener og får en mye mer behagelig forberedelsestid, der du heller kan jobbe med å få overblikk og trekke linjer.


Illustrasjonene vider hvordan du ved gjentatte repetisjoner husker bortimot alt det du lærer over tid.

Bruk tilgjengelige verktøy

Verden blir stadig mer digital og det kan du dra nytte av for å variere arbeidsmetodene dine. Det å ikke bare pugge notater, men også finne spill, videoer og læringsapper som tar for seg pensum, gjør at du holder ut lenger samtidig som du lærer mer. Personlig har jeg god erfaring med appen «Quizlet». Her kan du søke opp allerede eksisterende temaer, eller lage dine egne «sets» og benytte appen sine mange læringsmetoder. Quizlet og tilsvarende apper for læring er i tillegg supre tidsfordriv på vei til skolen eller til trening.

Planlegg og strukturer

For mange er det å komme i gang et stort skritt på veien mot å fullføre noe. Det å planlegge og strukturere arbeidet gjør at du får kartlagt pensum, samt får en oversikt over hva som skal gjøres, og gjør det enkelt å arbeide videre. Sett deg ned og lag en konkret plan for hvordan du skal arbeide for å komme gjennom alt tidsnok. Jobb i tillegg med å skaffe oversikt over det du skal gjøre. Gjør det realistisk og husk å gi deg selv pauser. Du lærer mye mer av å jobbe én time effektivt enn du gjør av tre timer med distraksjoner uten et klart mål.

Bruk medelever og mentor

Det siste tipset jeg vil gi deg handler enkelt og greit om å bruke medelever og mentor best mulig. Å snakke om pensum, samt ta i bruk det du skal lære gjør at stoffet og teorien sitter mye bedre. I tillegg kommer du på et høyere faglig nivå når du kan drøfte og diskutere det du skal lære med andre, fordi du da hører andres kunnskap og perspektiv. En annen fordel er at du får bearbeidet stoffet på en helt annen måte når du formidler det muntlig, kontra å kun tenke det i hodet. Formuleringene blir mer presise og du trener på hvordan du ordlegger deg best. Er du trygg på fagstoffet er det også masse læring i å hjelpe andre med å forstå pensum.

Da gjenstår det bare å si lykke til med det kommende skoleåret!

Skolestart

Se alle

Siste året på videregående? Her er noen ting du bør huske på.
Før året er omme, før det blir mai og kaoset med russetid og eksamen v..
Hvordan forholde seg til den nye skolehverdagen?
Landets skoler stenges som et ledd i kampen mot spredning av corona-vi..
9 ting å ta med seg til et nytt skoleår og et nytt semester
I forbindelse med at et nytt år er rett rundt hjørnet ønsker jeg å gi ..
Hvordan få en drømmestart på skoleåret?
Nå er vi allerede i august og starten på et nytt skoleår er rett rundt..
Hvordan takle overgangen fra elev til student
Å gå fra å være elev til å bli student er en stor overgang og kan til ..
Hvordan komme i gang til skolestart
Det er august, og det betyr tilbake på skolen. For mange er skolestart..
Fem gode grunner til å glede seg til skolestart
Her er fem grunner for å glede seg til skolestart – kanskje vil du ett..
5 gode grunner til å glede seg til skolestart
Ferien er på hell og skolestart nærmer seg med stormskritt. Til tross ..
Hvordan du som forelder kan gi barnet ditt en super skolestart!
Brått innser du at sommerferien er over, og skolestart er rett rundt h..
4 tips for å bli klar til skolestart over nyttår
Etter et hektisk og krevende semester kan du nå ta deg en velfortjent ..
5 tips for å komme i gang etter ferien
Sommerferie er kanskje et av årets høydepunkt for mange. Etter å ha ha..