Nærbilde av Word-program på data-skrivebord
Adrian Rosenløw Eeg
Mentor
Indholdsfortegnelse Særemne og andre skriftlige oppgaver 16. juni 2021 Læsetid: Ting du skulle ønske du visste om Word

Ting du skulle ønske du visste om Word

Vi kan de enkle tingene som å endre størrelse på teksten eller å lage kulepunkter, men Microsoft Word byr på så mye mer vi kan dra nytte av i skolearbeidet. Jeg vil vise dere noen av disse spennende triksene. Her er altså 7 ting du skulle ønske du visste om Word

Microsoft Word er et tekstbehandlingsprogram vi blir kjent med tidlig i skolegangen. Hele 1.2 milliarder mennesker har programmet installert. Selv om vi får en tidlig innføring i hvordan programmet fungerer er denne innføringen på et veldig grunnleggende nivå. Derfor har jeg samlet mine beste tips her: 

1. Bruk skrivebordsversjonen av Word.

Det er ingen hemmelighet at det er behagelig å bruke Word Online. En slipper å tenke på å lagre dokumentet ettersom det skjer av seg selv, og Word-dokumentet ligger lett tilgjengelig som en internettfane. Dessverre er det ikke optimalt å bruke Word Online hvis du ønsker å bruke Word for alt det er verdt. Word Online mister mange viktige verktøy, og mange av triksene jeg skal vise dere krever at du bruker skrivebordsversjonen av Word.

2. Ctrl + F kommandoen

Er du usikker på hvor mange ganger du har repetert et ord i engelskteksten din? Eller leter du kanskje etter et spesielt ord i en fagtekst? Da er dette verktøyet for deg! Hvis du presser Ctrl og F på tastaturet samtidig vil det komme opp et søkefelt i høyre hjørne av Word-dokumentet. Her kan du skrive inn ord, tall eller setninger du vil at verktøyet skal finne. Verktøyet vil fortelle deg hvor mange ganger ordet du har skrevet inn blir nevnt i teksten, og den vil også markere det bestemte ordet. Dette gir deg et innblikk i hvor det bestemte ordet befinner seg og hvor ofte det forekommer. Dette kan hjelpe med å gi et mer variert ordforråd og hjelpe med å få bedre samsvar i setningsoppbyggingen.

3. Synonymordbok

Synonymordboka er et fantastisk verktøy for et mer variert språk. Den egner seg spesielt i revideringsprosessen av en tekst. Den gir oss muligheten til å automatisk forbedre og variere teksten vår med et par tastetrykk.

4. Tekst til tale

Vi sitter ofte inni vårt eget hode når vi skriver tekster på skolen. Setningsoppbygningen kan se bra ut på papir, men en kan finne ut at ting høres annerledes ut når det leses opp. Ved tekst til tale vil datamaskinen lese opp den markerte tekstdelen høyt. Derfor er tekst til tale et veldig bra verktøy for å få et nytt perspektiv på teksten. Det kan også være et gunstig verktøy i fremmedspråk og engelsk for å få et innblikk i hvordan diverse ord uttales. For å få frem dette verktøyet må en også følge noen punkter.

5. Plasser bilder inni tekstbokser

Bilder kan ofte være vanskelig å ha med å gjøre i Word. De vil sjeldent bevege seg der du ønsker og flytter stadig på tekst. Dette kan være frustrerende og kan gjøre at harmonien i teksten blir ødelagt. Dette har en enkel løsning. Først og fremst må du sette inn en tekstboks. Deretter kopier du bildet du ønsker og limer det inn i boksen. Da dette er gjort, vil det være fantastisk lett å dra tekstboksen med bildet inni rundt omkring på arket.

6. Bruk smartoppslag

Vi har ofte ord eller fraser vi trenger en forklaring på eller har lyst til å vite mer om. Her kommer smartoppslag til nytte. Ved et enkelt tastetrykk får du en forklaring på det du er ute etter. Dette er et genialt verktøy å bruke både da man skriver en tekst selv, men også da man leser gjennom en annen person sin tekst og lurer på hva ord eller fraser betyr. For å få frem smartoppslag markerer du et ord eller flere ord og høyreklikker. Deretter trykker du på smartoppslag og det vil komme opp en kolonne på høyre side av arket med informasjon.

7. Fortell meg hva du vil gjøre

“Fortell meg hva du vil gjøre” er en funksjon som hjelper deg med hva du vil videre. Det er et hjelpemiddel hvor du kan skrive ord og utrykk som omhandler ønskene dine om hva du vil foreta deg i neste handling. Om du vil sette inn et bilde for eksempel skriver du “Sett inn bilde” i kolonnen.

Jeg håper disse triksene kan være til hjelp og gjør fremtidige eksamener eller skriveoppgaver litte granne lettere. Skriv gjerne en kommentar om det er noen spørsmål eller noe du ønsker å tilføye.

Særemne og andre skriftlige oppgaver

Se alle

Slik lykkes du med særemne
Særemne er kanskje den mest kjente og fryktede oppgaven på videregåend..
Sjekkliste for gode stiler
Når man begynner på en stiloppgave kan det være vanskelig å vite nøyak..
6 tips for å bekjempe skrivesperren!
Se for deg dette scenarioet: Du skal skrive en tekst, men du opplever ..
5 steg for å mestre en ny tekstsjanger
Å kunne skrive i forskjellige sjangere er viktig i ulike deler av live..
Tips til oppgaveskriving
Å møte en oppgavetekst kan være utfordrende fordi man ofte ikke helt h..