6 tips for å bekjempe skrivesperren!

Se for deg dette scenarioet: Du skal skrive en tekst, men du opplever at du ikke klarer å få ned noe på papiret. Du kjenner at det er vanskelig å få ned ideene dine skriftlig. Selv om du prøver å skrive ned tanker som kommer opp, så klarer du ikke å skrive fullstendige setninger. I tillegg blir du redd for at det du skriver ikke er av god kvalitet, og det hindrer deg fra å skrive. Til slutt gir du opp, og du utsetter skrivingen til neste dag.

Mange kjenner seg igjen i dette scenarioet. Det er tilstanden som vi ofte kaller for «skrivesperre». Skrivesperre kan defineres som en psykisk blokkering som gjør at man ikke klarer å skrive. Men hvorfor skjer dette? Noen årsaker kan være at du opplever prestasjonsangst. Man er redd for hvordan teksten skal bli mottatt av de som skal lese den. En annen årsak kan være at du ikke opplever at det du skal skrive om, gir noen mening for deg. Du kan oppleve at du har fått i oppgave å skrive om noe som i utgangspunktet ikke interesserer deg. Det finnes flere årsaker, og det er mange som opplever skrivesperre.

Selv om skrivesperren kan forekomme, både hos erfarne og uerfarne skrivere, så finnes det ulike strategier som kan hjelpe deg med å komme deg ut av den. Jeg skal nå komme med enkle tips som kan være nyttige for å bekjempe skrivesperren!

1. Lag en plan for teksten din

Å lage en plan kan hjelpe deg å få struktur på teksten din. Det finnes mange ulike måter å planlegge en tekst på. Enten kan du lage disposisjoner og tankekart, eller så kan du skrive ned alt du kommer på om temaet og deretter kutte ned. I tillegg kan det å lage en plan hjelpe deg å lage et klarere bilde over hva du skal skrive om. Dette kan gjøre det enklere å bekjempe skrivesperren.

2. Eliminer distraksjoner

Dette er et tips du kanskje hører ofte, men som også er ganske viktig! Hvis du sitter med skrivesperre vil det være ganske fristende å sjekke mobilen eller begynne med noe annet. Dette kan være med å skape en ond sirkel: Først får du skrivesperre, og deretter blir du oppgitt. Du sjekker derfor mobilen, og når du skal begynne å skrive igjen har du fortsatt skrivesperre. Legg mobilen i sekken og sett deg et sted hvor du ikke blir forstyrret, så har du eliminert mange distraksjoner som bidrar til skrivesperren.

3. 3-minutters metoden

En mye brukt metode for å komme seg ut av skrivesperren handler enkelt og greit om å gjøre det du har sperre for - nettopp å skrive! 3-minutters metoden går ut på at du skal skrive, uten avbrudd, i tre minutter. Du skal ikke tenke på rettskriving, eller at det du skriver skal gi mening. Poenget er at du skal skrive sammenhengende over en gitt tidsperiode. Det skal hjelpe deg med å stimulere til skriving. Mens du skriver kan du få ideér som kan hjelpe deg å komme deg videre i arbeidet, og vil kunne bekjempe skrivesperren. Poenget er også at man ikke skal skrive en ferdig tekst, men at du skal få stimulert en skriveflyt.

Tips: Du kan variere antall minutter du skal skrive uten avbrudd. I tillegg kan du stoppe midt i en setning og ta en pause, så kan du begynne å glede deg til å skrive videre på setningen.

4. Lag deg tidsfrister

For å unngå at du prokrastinerer skrivingen til siste liten, sett en frist på når du skal bli ferdig med oppgaven. Det kan for eksempel være at du deler opp en oppgave i flere deler. De ulike delene, med gitte tidsfrister, hjelper deg å få oversikt over arbeidet. Slik unngår du for eksempel å måtte skrive hele teksten dagen før, at du blir overveldet av arbeidsmengden og får skrivesperre.

Tips: Spør en venn eller et familiemedlem om de kan lese over teksten.

5. Varier omgivelsene dine

Når du opplever skrivesperre kan det føles ut som du er tom for nye idéer, og at du mangler noe å skrive om. For å få et nytt perspektiv, kan det å fysisk bevege seg til et annet rom hjelpe. Du kan også ta en tur eller en treningsøkt for å få inspirasjon. Det er viktig at du ikke utsetter skrivingen med dette tipset, men at du tar en pause hvor du beveger deg for å åpne opp for nye ideér. Deretter kan man komme tilbake til skrivingen med en ny inspirasjon.

6. Finn din gulltime

Til tider kan du oppleve at du i det ene øyeblikket har mye å skrive om, mens i et annet er det mye vanskeligere. Å finne den tiden på døgnet hvor du får mer inspirasjon, kan være løsningen for å bekjempe skrivesperren. Forskning har vist at om du er et A-menneske vil du kunne løse analytiske oppgaver bedre på morgenen. I tillegg er det de kreative oppgavene, og de som krever mindre fokus, som løses best før man legger seg. Individuelt sett er det ulike tider på døgnet man føler at man er mest effektiv. Finn deg din gulltime, og prioriter skrivingen på dette tidspunktet.


Selv de flinkeste forfatterne opplever skrivesperre! Derfor er det viktig at du ikke skylder på deg selv, fordi alle opplever det. Nøkkelen ligger i hva vi velger å gjøre med det. Jeg håper dette innlegget kan hjelpe deg, og at du får bruk for noen av strategiene for å bekjempe skrivesperren.

Lykke til med skrivingen!

Kilder:

psykologisk.no

ntnu.no

Daniel 1

Daniel Hatletvedt

Mentor, MentorNorge