Hva skal du velge? 6 tips til deg som skal søke studier!

Er du ferdig med videregående til våren? Eller har du tatt deg noen friår? Nå er tiden inne for å bestemme deg hva du skal gjøre til høsten! Flere prøver å finne ut hva de skal studere. Kanskje du også har bestemt deg for å studere, men du er usikker på hvordan du skal gå frem? Det er ikke alltid like lett. I et hav av muligheter kan det oppleves ganske overveldende. Nå som søknadsfristen for høyere utdanning nærmer seg kan det være lurt å tenke over hva du ønsker å studere. Nå skal jeg gi deg seks supre tips for hvordan du går frem for å velge utdanning!

1. Få oversikt over tilbudet

Det er mange studier å velge mellom! I Samordna opptak kan du søke blant 1303 studier ved universiteter og høyskoler. I tillegg kan du søke blant 353 studier ved fagskoler.1 Derfor kan det være lurt å skaffe seg oversikt. For å få oversikt kan du for eksempel bruke de filtrene som er innebygd i søknadsportalen i Samordna opptak. Du kan filtrere basert på blant annet fagområde og utdanningssted. I tillegg kan du sjekke ut utdanning.no! Her finner du mange gode ressurser som kan hjelpe deg med å få oversikt over de ulike utdanningene og yrkene i Norge.

2. Velg noe du synes er spennende

Var det noen fag på skolen som du synes var mer spennende enn andre? Et tips er å utforske de fagområdene som du synes var mest interessant på skolen. For eksempel synes du at samfunnsfag var gøyere enn matematikk og realfag. Det kan da være lurt å se på de studiene som går under fagområdet samfunnsfag. Da kan alt fra statsvitenskap til sosiologi være noe for deg!

3. Bruk elimineringsmetoden

Du har helt sikkert funnet mange studier som du kan tenke deg å søke deg inn på. Likevel må du velge bort flere av dem for å komme frem til en liste du skal søke med. For å komme frem til en liste kan du bruke ulike valgstrategier. En av valgstrategiene du kan bruke heter elimineringsmetoden.2Elimineringsmetoden går ut på at du velger deg noen kriterier. Kriteriene skal hjelpe deg å eliminere bort studier fra listen. For eksempel kan du bestemme deg for at du ikke vil studere politikk. Da stryker du bort alle studier som inneholder politikk. Du kan lage deg flere kriterier for å eliminere bort studier. Poenget er å velge bort studier som er minst sannsynlig at du kommer til å søke deg inn på. Til slutt sjekker du om du er fornøyd med listen du har laget. Hvis du ikke er fornøyd kan du prøve metoden på nytt, eller finne tilbake til studier som du ønsker skal være en del av listen din igjen.

4. Tenk på karrieremuligheter

Skal du velge med hodet, eller skal du velge med hjertet? Svaret er som regel noe midt i mellom. Når du skal velge hva du vil studere bør du først se på hva som inspirerer deg og gir deg motivasjon. Likevel bør du også tenke over hva du har lyst til å bli etter at du er ferdig å studere. Undersøk derfor hva tidligere studenter jobber med etter endt utdanning. I tillegg bør du sjekke ut om yrket du ønsker å jobbe med krever en spesifikk utdanning. For eksempel må du ta sykepleierutdanning for å bli sykepleier.3

Tips: Sjekk ut programsidene til de ulike studiene! Her finner du som regel en egen nettside om karriere, og hva tidligere studenter jobber med i dag.

5. Snakk med familie og venner

Tips og råd fra andre enn deg selv kan være til stor hjelp. Familie og nære venner kan fortelle deg hva du er god på. Noen ganger kan de gi deg et annet perspektiv over hvilke evner og kunnskaper du har. For eksempel kan vennene dine synes at du er flink med barn og unge, og at du derfor bør søke til lærerutdanning. Innspill fra andre kan gi deg en pekepinn på hva du burde velge. Husk likevel at det er du som må ta valget.

6. Husk å søke innen fristen!

Frem til fristen kan du lage deg en tidsplan. Tidsplanen kan inneholde først og fremst søknadsfristen, men du kan også føre opp ulike frister som du lager til deg selv. For eksempel kan du lage deg en frist for når du skal ha laget en liste over alle studier som du synes virker interessant. En annen frist kan være når du skal ha halvert listen din. Når du lager en slik tidsplan unngår du å sitte sent på kvelden før søknadsfristen, uten å ha tenkt over hva du ønsker å studere. Alt i alt er dette det viktigste tipset! Hvis du glemmer denne fristen må du i ytterste konsekvens vente et helt år før du får begynt å studere.


Skal jeg studere eller ikke?

Det er helt vanlig å være usikker på fremtiden. Ingen forventer at du skal ha planene klare. Likevel kan det være lurt å tenke gjennom hvorfor du ønsker å studere. Er du for eksempel motivert? Å studere krever innsats, og studier varer som regel flere år. Du bør uansett ikke være redd for å velge feil. Du har mange år foran deg, og mulighetene er åpne. Jeg håper at tipsene som jeg har kommet med nå vil hjelpe deg med beslutningen.

Lykke til med valget!

Kilder:

1 Samordna opptak. (u.å.). Søk opptak til utdanning i Norge. Hentet 15. mars 2020 fra https://www.samordnaopptak.no/info/

2 Tversky, A. (1972). Elimination by aspects: A theory of choice. Psychological Review, 79(4), 281–299.

3 Kompetanse Norge. (u.å.). Sykepleier. Hentet 15. mars 2020 fra https://utdanning.no/yrker/beskrivelse/sykepleier

Daniel 1

Daniel Hatletvedt

Mentor, MentorNorge