Fem grunner til å reise på utveksling

Jeg tilbringer for tiden et semester i mentorenes hjemland, Danmark. Halvveis gjennom oppholdet lurer jeg på om ikke dette er noe som bør være obligatorisk. Jeg har nå som mål å overbevise alle om at de bør dra på utveksling. Enten du går på videregående eller universitetet, her er fem gode grunner til å ha et aldri så lite opphold i det store utland.

Lær deg språk

Første gang jeg dro på utveksling (ja, jeg er stor fan, altså) var jeg i fransk-kanadiske Québec. Der var målet enkelt: å lære meg fransk. Selv om det språklige ikke er like utfordrende her i Danmark, kan det likevel være med på å utvide mine språklige horisonter.

Å komme hjem fra et år i utlandet, med et tredje språk i sekken, var utrolig verdifullt for meg. Spesielt siden fransk var et avgangsfag og jeg ble trukket opp til eksamen. Hvis man ikke gjør det for skolen og karakterenes skyld, finnes tusen andre grunner. Det er uansett ganske kult å kunne slenge ut et par franske gloser i ny og ne!

Etablert internasjonale kontakter

Har du en verdensvandrer i magen? Eller kanskje du har store ambisjoner om å skape et internasjonalt nettverk for din fremtidige karriere?

For min del er det aller beste med utveksling alle de andre internasjonale studentene man har gleden av å møte. Utveksling handler om langt mer enn utforsking av det vertslandet du bor i. Etter et semester, et år eller en hel grad i utlandet sitter man igjen med en hel rekke venner fra alle verdens hjørner. Disse må åpenbart besøkes i framtiden.

Prøv noe nytt

Det er lite som er så tilfredsstillende som å utvide egne horisonter og prøve noe nytt. Ved å studere eller jobbe i et annet land blir man eksponert for en annen kultur, andre verdier og et annet språk. Menneskene er også annerledes. Dette gjør underverker når det kommer til personlig utvikling. Kanskje finner du ut av at du foretrekker å gå på skole i Danmark, fremfor i Norge? Eller at du egentlig burde bli fransk, fordi du elsker brie og baguetter? Uansett hva det skulle være, er ikke et utenlandsopphold uten sine lærdommer.

Lånekassen

Det skal ikke mye til før man forstår hvor heldig man er som norsk. Valg av utvekslingsland har ikke noe å si med tanke på støtten vi får. Og heldigvis får de aller fleste fra andre land også støtte dersom de ønsker å ta deler av utdanningen sin i utlandet.

Jeg har alltid hatt inntrykk av at Norge er et land som ønsker at borgere sine skal være mer internasjonale. Hvorfor ellers skulle de gi oss såpass mye finansiell støtte for å dra til alle verdens hjørner? Det ville nesten vært en skam å ikke utnytte muligheten!

Hvis ikke nå, når?

Det er få tidspunkt som er så passende for et utenlandsopphold som når man er skoleelev eller student. De fleste av oss har ikke bolig, bil, ektefelle eller barn. Mange kjenner på et behov for å ”finne seg selv” og hva er vel mer perfekt enn en utfordring da? Det er ikke sikkert muligheten noen gang kommer til å by seg igjen!

Ingvild Wathne Johnsen 1 e1502800487442

Ingvild Wathne

Mentor, MentorNorge