Glade elever i klasserommet
Live Espeland
Mentor
Innholdsfortegnelse Utdannelse og karriere 16. juni 2021 Lesetid: Hjelp, jeg starter på VG3!

Hjelp, jeg starter på VG3!

Å begynne i VG3 kan by på mange følelser. Kanskje sitter du og føler på en spenning over at alle fag er avgangsfag, eller med en glede over at du snart er ferdig med 13 års skolegang. Kanskje har du høye forventninger til deg selv om å prestere på skolen. Uavhengig av hva du føler og din motivasjon for skoleåret, kommer det her 5 nyttige tips for å mestre avslutningsåret på videregående.

1. Få oversikt

Å stå ved starten av et skoleår og høre om alt som skal gjøres kan virke overveldende. Noe av det lureste du kan gjøre som avgangselev er å få oversikt over hele skoleåret. Hva kreves det av deg? Et godt tips er å se på kompetansemålene for fagene allerede ved skolestart. Disse trenger du selvfølgelig ikke pugge, men da vet du hva du skal igjennom og hva som forventes av deg. Skriv inn datoer for prøver og tentamen i kalenderen på mobilen, så er det lettere å vite når du må lese til hva. Da møter du ingen overraskelser i løpet av året, og arbeidsmengden virker kanskje litt mindre skremmende.

2. Jobb jevnt

Ved skolestart etter en lang sommerferie er det fristende å utsette alt man ikke MÅ gjøre. Det er jo så deilig å slappe av! Det er deilig helt til du møter en vegg av pensum du ikke har lest. Ikke utsett alt til etter jul når det nærmer seg eksamen. Skippertak fungerer sjeldent selv om det frister å utsette det der og da. Starter du med å jobbe fra skolestart, er det mer sannsynlig at du opplever en større mestringsfølelse og oppnår mer motivasjon gjennom skoleåret. Da virker ikke eksamen like stor og skremmende.

3. Lag delmål

Det er ikke sikkert det er så lett å motivere seg innfor eksamen som er om ni måneder. Derfor kan det være lurt å lage seg egne delmål gjennom skoleåret, slik at det blir lettere å motivere seg for å jobbe jevnt. Det kan være å få en spesifikk karakter på tentamen, å skrive et x antall retoriske analyser før jul., eller at du skal jobbe med et konkret fag to timer etter skolen hver torsdag. Ofte er det mer motiverende å ha konkrete mål over relativt kort tid, da unngår du å føle at du aldri når målet og fristes til å gi opp. Et tips er å alliere seg med noen fra klassen så dere kan hjelpe hverandre med å nå målene deres.

4. Ha troen på deg selv

Å skulle ta fatt på oppgaver, innleveringer, prøver, tentamener og til slutt eksamener, hvor alt spiller inn på det endelige vitnemålet, kan gjøre den beste stresset og bekymret. Kanskje har du høye forventninger til deg selv om å gjøre det bra på skolen. Kanskje strever du etter gode nok karakterer for å komme inn på drømmestudiet. Uansett hva som motiverer deg eller ditt forhold til skole, er det viktig at du husker på å slappe av i blant. Se på favorittserien, heng med venner, løp deg en tur, les en bok. Finn din «oase», der du slapper av og kan koble av fra skole og stress.

Masse lykke til! Vi i MentorNorge heier på deg!

Utdannelse og karriere

Se alle

Fra ungdoms- til videregående skole
For mange kan overgangen fra ungdoms- til videregående skole være både..
Fem grunner til å reise på utveksling
Halvveis gjennom oppholdet lurer jeg på om ikke dette er noe som bør v..
SKAM-skuespiller om utdannelse og eksamen
Hvordan jeg ble skuespiller i SKAM? Vel, det hele begynte mens jeg gik..
Hva skal du velge? 6 tips til deg som skal søke studier!
Er du ferdig med videregående til våren? Eller har du tatt deg noen fr..
Hvorfor studere realfag?
Behovet for realfagskompetanse vokser stadig og det er ingen grunn til..