Samija Silajdzija
Mentor
Indholdsfortegnelse Utdannelse og karriere 16. juni 2021 Læsetid: SKAM-skuespiller om utdannelse og eksamen

SKAM-skuespiller om utdannelse og eksamen

Noen ganger hadde det vært fint om dagen hadde litt mer enn 24 timer. Spesielt når du er student på VGS. Videregående årene er vanskelig for mange, og krever mye. Å finne en balanse mellom skole, lekser, venner og kanskje til og med ha en jobb høres nesten umulig ut. Tenk deg å være ung og berømt i tillegg! Vi har spurt Iman Meskini, bedre kjent som "Sana" fra "SKAM" -serien, om hun ønsket å gi oss et innblikk i livet sitt. Les her og få råd om hvordan du får det beste ut av eksamenstiden!

Hvordan ble du skuespiller i SKAM?

Hvordan jeg ble skuespiller i SKAM? Vel, det hele begynte mens jeg gikk i 2. klasse vgs. Jeg var aktiv medlem av en organisasjon som heter «Agenda X», det er en ungdomsorganisasjon som ligger under «Antirasistisk Senter» i Oslo. De hadde en blogg, og en dag fikk jeg lov til å skrive et gjesteinnlegg på denne bloggen om det å være muslimsk jente med hijab i Norge. Dette blogginnlegget fant NRK og oppsøkte meg gjennom dette. Jeg ble invitert på audition, og det gikk jo veldig bra! Slik ble jeg med i SKAM.

Hva var drømmen din å bli når du ble "stor"?

Min barndomsdrøm å bli når jeg skulle bli stor var mye forskjellig. Det var en lang periode jeg hadde veldig lyst til å bli politi, men det var til jeg fant ut det ikke er tillatt med religiøst hodeplagg i dette yrket.

Går du på skole? Hvordan var det å gå på skolen etter at du ble berømt?

For øyeblikket går jeg ikke på skole da jeg holder på med min førstegangstjeneste. Her går det å være "berømt" veldig fint. Folk er ikke så opptatt av det her. Jeg føler jeg kan være meg selv og folk blir kjent med meg for den jeg er som person.

Hva betyr utdannelse for deg?

Utdannelse for meg er ekstremt viktig. Kunnskap er makt, er min mening. Mangel på kunnskap er det som fører til fordommer, ignoranse, uvitenhet, misforståelser og mistolkninger. Jeg gleder meg allerede til å bli ferdig i militæret for å gå tilbake til å studere igjen!

Tenker du at man kan leve et godt og lykkelig liv, selv om man ikke har en utdannelse?

Om man kan leve et godt og lykkelig liv uten utdannelse tror jeg absolutt man kan. Utdannelse er det som er forventet av samfunnet i dag, men det er absolutt ikke den eneste veien man kan gå. Skole er ikke for alle, så lenge man driver med noe man er glad i så tror jeg du kan være lykkelig med det.

Hva pleier du at gjøre før du skal opp til en eksamen?

Når en eksamen nærmer seg for meg blir jeg som regel veldig stresset. Det er som oftest fordi jeg ikke har vært flink nok til å lese kontinuerlig gjennom semesteret/året. Da blir det fort lange netter med mye lesing, men og mye prokrastinering.. Angrer hver gang, men blir likedan hver gang.

Har du noen gode eksamenstips du vil dele?

Jeg skulle gjerne fått noen gode eksamenstips selv, men hvis jeg skal gi noen tips så ville det vært:

1. Les kontinuerlig gjennom hele semesteret, IKKE åpne boka for første gang 1 uke før eksamensdatoen.

2. Legg deg tidlig og stå opp tidlig. Det er mye mer effektivt enn å sitte oppe til langt på natt. Søvn er måten hjernen lagrer informasjon på.

3. Snakk om det du løser høyt. Lukk boken innimellom og gjenfortell det du har lest til noen.

Sist men ikke minst, har du noe du ønsker å fortelle de som ønsker at ta, eller er midt i en utdannelse?

Dette er til alle dere som skal ta eller tar en utdannelse:

Utdanning er kjernen til alt. Utdanning bygger fremtid. Kunnskap er makt.

«The pen is mightier than the sword».

Intervjuet er publisert i samarbeid med MentorDanmark. 

Utdannelse og karriere

Se alle

Fra ungdoms- til videregående skole
For mange kan overgangen fra ungdoms- til videregående skole være både..
Hjelp, jeg starter på VG3!
Å begynne i VG3 kan by på mange følelser. Kanskje sitter du og føler p..
Fem grunner til å reise på utveksling
Halvveis gjennom oppholdet lurer jeg på om ikke dette er noe som bør v..
Hva skal du velge? 6 tips til deg som skal søke studier!
Er du ferdig med videregående til våren? Eller har du tatt deg noen fr..
Hvorfor studere realfag?
Behovet for realfagskompetanse vokser stadig og det er ingen grunn til..