5 tips til bedre nynorsk

”Å nei, ikke nynorsk,” tenker du kanskje nå. Av ulike grunner synes mange ungdoms- og videregående skoleelever at nynorsk er et mindre spennende fag. På ungdomsskolen og videregående skole får man egen karakter i nynorsk, det kan derfor være like greit å jobbe med innstillingen. Vær positiv, forsøk å bli bedre i nynorsk! Her er noen tips som vil gi deg et godt grunnlag for å få en god karakter i faget. De vil også komme godt med i eksamensforberedelsene.

Grammatikk er pugg!

Å pugge er kanskje ikke så gøy, men det lønner seg å lære de grunnleggende reglene blant annet for bøying av substantiv, verb og adjektiv. Pronomen og riktig samsvarsbøyning er også fint å kunne.

Språkrådet har en interaktiv nettside med øvingsoppgaver i nynorsk grammatikk, og en oversikt over alle tilhørende regler. Her kan du ta en kartleggingstest for å se hva du er god på, og hva du trenger å øve mer på. Det å bruke en halvtime innimellom, vil definitivt hjelpe deg å få på plass de viktigste grammatikkreglene! Øvingoppgavene kan anbefales på det sterkeste.

Les og/eller skriv tekster på nynorsk

I forkant av nynorskprøven, tentamen eller eksamen, kan det faktisk være veldig nyttig å lese tekster på nynorsk. Er du glad i å lese, kan du for eksempel finne deg en roman som er skrevet på nynorsk. Det finnes en rekke serier som er tekstet på nynorsk, dersom du heller foretrekker å lese på den måten. Minst 25% av alt på NRK er på nynorsk. Liker du bedre å lese nyheter, er dette et godt sted å lete.

Å lese eller skrive tekster på nynorsk gir deg et litt annet læringsutbytte enn å sitte og pugge grammatikk. Du får et innblikk i hvordan språket brukes i ulike sammenhenger og vil for eksempel merke at en god del setninger bygges opp annerledes enn på bokmål.

Gjør det lett for deg selv

Ofte kan du velge mellom ulike alternative stavemåter av et ord. Gi deg selv en regel og velg alltid det som er mest likt bokmål. Flere og flere bokmålsord har blitt godkjent med tiden og på denne måten kan du gjøre det litt enklere for deg selv. Du kan for eksempel velge fritt mellom «en» og «ei» bok, selv om de fleste nok ville si seg enige i at hunnkjønnsformen er den som klinger best. Å være seg bevisst sine valg vil lønne seg. Men husk at det er minst like viktig å holde valgene konsekvente. Har du først valgt å prioritere "bokmålsversjonen", så hold deg til det.

Bruk ordboka flittig

Mange undervurderer hvor nyttig ordboka faktisk er. Det vil lønne seg å slå opp absolutt alle ord du er usikker på i teksten din. Utrolig nok er det enkelt å lage nye ord man tror er nynorske, som egentlig ikke er det. Sjekk derfor alltid om du finner det i ordboka, dersom du er usikker. Helt bakerst i noen ordbøker vil du finne en liste over typiske ord på bokmål og hvordan disse ordene skrives på nynorsk. Bruk derfor tid på å bli kjent med ordboka de, og hvordan du slår opp i den. Også hvis den er digital. Den hjelper mer enn du tror!

Lag deg en sjekkliste

Det er lurt å lage seg en sjekkliste som du kan gå gjennom når du har skrevet ferdig teksten, spesielt i forkant av skriftlig eksamen. Denne bør inneholde typiske feil som du gjør og regler/fraser du lett glemmer. Det finnes noen sjekklister på nett, og kanskje får du en av læreren din. Det beste er likevel å lage sin egen, det er du selv som vet hva du sliter mest med. Å ha en sjekkliste vil kunne hjelpe deg å unngå grove, typiske feil du kunne vært foruten.

Her er et knippe huskeregler som kan hjelpe deg på vei:

  • ”Eg” istedenfor ”jeg”.
  • Ein” brukes istedenfor ”man”.
    Bokmål: Her kan man spise.
    Nynorsk: Her kan ein spise.
  • Verb som slutter på -et , ender på -a på nynorsk:
    Kastet - kast
    Husket - huska
  • Ingen genitiv -s på nynorsk:
    Bokmål: Det er Karens bil.
    Nynorsk: Det er bilen til Karen.
  • AN-BE-HET-ELSE-Ord som starter på an- eller be- på bokmål, starter som regel på noe annet på nynorsk. Dette gjelder også ord som ender på -het eller -else. Slå opp i ordboka! Eksempler:
    Begynne - byrje
    Kjærlighet - kjærleik
    Følelse - kjensle
  • Hv-ord på bokmål versus nynorsk:
    Hva - kva
    Hvorfor - kvifor
    Hvordan - korleis
    Hvit - kvit
  • Ord som slutter på -lig blir som regel -leg, på nynorsk:
    Mulig - mogleg
    Trolig - truleg

Leksehjelp

Det viktigste er at du føler at du mestrer nynorsk, og dersom du ikke føler at du får den opplæringen du trenger, er leksehjelp et godt alternativ. Gjennom MentorNorge kan du få alternative oppgaver og forklaringer tilpasset din læringsstil. Ofte kan endring av miljø fungere enda bedre for læring. Du kan lese mer om leksehjelp i nynorsk her.

Dette er bare noen av de mange punktene du kan ha med på en sjekkliste. Bruk gjerne litt tid på å lage en god liste til hjelp for deg selv. Jeg kan garantere deg at den vil komme godt med på både tentamen og eksamen i nynorsk. Husk at det vil ta tid å gå igjennom og rette teksten, planlegg derfor tiden godt. 

Vil du prøve privatundervisning med en mentor?

Prøv en gratis kartleggingstime


Lykke til!

Thusyanthy Rajakulasingham e1502800585806

Thusyanthy Rajakulasingham

Mentor, MentorNorge