Ane Larsen
Mentor
Indholdsfortegnelse Matematikk 16. juni 2021 Læsetid: Slik mestrer du R-matte

Slik mestrer du R-matte

Har du R-matte? Virker boka større enn forventet, og inneholder innholdsfortegnelsen ord du aldri har hørt før? Du tenker kanskje at faget kommer til å bli altfor vanskelig. Fortvil ikke, her kommer noen tips for å sørge for at du også mestrer R-matten!

1. Forstå konseptene

Kan R-matte virke som mye formelpugging? Noe vil det absolutt være, men du kan gjøre det mye enklere for deg selv ved å jobbe med konseptene. Grenseverdier, deriverte, vektorer, enhetssirkelen og integraler er noen av byggesteinene i matematikken, og er derfor viktig å fokusere på. Bruk figurer og animasjoner (gjerne fra internett) for å bygge forståelse rundt konseptene. Still spørsmål, tegn figurer og øv på å se sammenhenger mellom større og mindre konsepter. Dette vil gjøre det mye enklere å løse sammensatte problemer, og å knytte oppgavene til figurer og grafer.

2. Drill algebra

Dersom du var en av de spurte deg selv i niende klasse: «hva skal jeg egentlig med algebra?», finner du fort ut av svaret. Kvadratsetninger, forkorting av brøker og potensregler dukker opp hele tiden i R-matematikken. Sett av en ettermiddag, finn frem noen oppgaver fra ungdomsskolen og 1T, og begynn drillingen


3. Tegn figurer og gjør mellomregningene

Ingenting er mer irriterende enn slurvefeil, så ta deg tid og gjør det nøye. Tegn en forklarende figur, både for din egen og for lærerens del. Dette gjør at du fortere oppdager feil i fremgangsmåten eller forståelsen din av oppgaven, pluss at læreren har større sjanse for å forstå din metode. Her kan det høstes inn mange poeng. Det samme gjelder for mellomregninger: vis hva du tenker, det hjelper både deg og læreren. 


Du kan lese mer om morsom og lærerik privatundervisning i matte her.

4. Ikke gjør alle oppgavene i boka

Ja, repetisjon er viktig. Men å gjøre noe du synes er kjempeenkelt nærmere hundre ganger, er bare bortkastet tid. Noen konsepter er enklere enn andre, og da holder det kanskje med tre enkle oppgaver, før du kan gå løs på de vanskeligste. Andre ganger trenger man å drille inn metoden før man går videre. R-matte består av mange temaer, og du har ikke ubegrenset tid. Lær deg å velge riktig nivå på oppgavene, slik at du får maksimalt ut av tiden du bruker. Og husk, det er ingen skam i å gå tilbake til de enkle oppgavene!

5. Bli venn med graftegneren

Vanligvis er det svært mange poeng å høste på del to av prøver, tentamener og eksamener. Oppgavene ser gjerne store og skumle ut, men det betyr ikke at du ikke kan klare dem. Den samme matematikken ligger til grunne for disse som oppgavene i del 1, den eneste forskjellen er at du får bruke hjelpemidler. Det betyr: lær deg å bruke hjelpemidlene på en god måte. Finn ut om skolen din bruker Geogebra, Maple eller noe annet, og øv på å bruke det gjennom hele året. Her lønner deg seg å lagre filene i mapper på en systematisk måte, og med relevante og forklarende navn.

6. Tørr å gjøre feil

Matematikk handler om oppgaveløsning og logikk, og krever at du prøver deg frem. Bruk konseptene, tegn figurer og ikke vær redd for å ende opp med feil svar. Be læreren din se over og finne feilen. Prøv så på nytt, da husker du enda bedre til neste gang.

Til slutt er det viktig å huske at alle lærer på forskjellige måter, og at læring tar tid. Med god og jevn innsats gjennom skoleåret, kommer også videregåendes vanskeligste mattefag til å gå helt fint. 

Lykke til! :-)Matematikk

Se alle

Hvordan matematikk kan smake godt
Matematikk er et viktig fag i skolen – og en utfordring for mange...
Hvordan lykkes med bevisoppgaver?
Bevis er en helt sentral del av matematikk – noen vil kanskje gå så la..
5 fine filmer om matematikk
Mentor Ingvild gir deg 5 mattefilmer!..