5 filmer om matematikk
Ingvild Wathne
Mentor
Indholdsfortegnelse Matematikk 16. juni 2021 Læsetid: 5 fine filmer om matematikk

5 fine filmer om matematikk

Det er ikke alltid slik at man lærer mest ved å sitte på skolebenken. Mange tilegner seg best informasjon gjennom skjermen. Filmer og tv-serier kan inspirere oss til å jobbe hardere, oppsøke nye emner, se verden på en ny måte eller rett og slett fortelle noe vi ikke allerede visste.

Vi bør ikke undervurdere underholdning når det kommer til læring. Foreldre bør innse at film og tv også har sine kvaliteter. Barn og unge bør bli flinkere til å velge de virkelig gode, viktige seriene og filmene å se på.

Av en eller annen grunn er det blitt laget tusenvis av filmer som omhandler matte. Kanskje passer matematikk på skjermen nettopp fordi mange av oss finner det utfordrende og/eller interessant. Vi blir lett imponert. Det involverer koder og løsninger, noen ganger føles det som et helt annet språk.

Listen over filmer jeg har valg er alle med på å belyse nettopp hvorfor matte er viktig i samfunnet. De vil forhåpentligvis lære deg noe du ikke allerede visste, og kanskje inspirere til å ta utfordringene som måtte oppstå og ikke skremmes vekk av kalkulator og regneark.

DONALD I MATTEMAGI-LAND

For de som ikke allerede har sett denne filmen på skolen, er det et matematikk-must! Den kanskje mest pedagogiske filmen Disney noen gang har laget dreier seg om vår nære og kjære Donald Duck, som egentlig ikke interesserer seg for matte. Gjennom en reise i både tid og rom finner han raskt ut av at matematikk er mer enn han hadde forestilt seg, og at det angår oss alle.

Filmen passer for de aller yngste, og for de som hevder at matte ikke er noe for dem!

Kvinne ser på mattetavle

THE IMITATION GAME

En film om matematikkens rolle for dem som elsker historie og spenning. Filmen handler om en matematiker som hjalp de allierte i andre verdenskrig med å vinne ved og knekke tyskernes krypteringsprogram. Matematikken blir aldri for komplisert eller vanskelig, det er lett å følge med. Likevel kan selv den minst matte-interesserte se hvordan koder og matematiske mønstre spiller en viktig rolle fra da og helt frem til i dag.

Filmen er en thriller. Den passer for de litt eldre barna og de som gjerne vil lære litt ekstra om andre verdenskrig.

FREAKONOMICS

Filmen er basert på en bok med samme navn. Freakonomics tar for seg alle aspektene i samfunnet som påvirkes av økonomi, til tross for at vi kanskje ikke ser det.

Mens en sitter på skolebenken kan ofte matematikken føles abstrakt. Ved å introdusere økonomi, kan en se hvordan verden direkte påvirkes av tall og nummer. Selv den minste ting kan være et produkt av markedskreftene.

Filmen passer bra for elever som allerede interesserer seg for samfunnsøkonomi og tall, men som kanskje ikke helt har innsett hvordan det henger sammen med samfunnet i det store bildet.

datamaskin med tall

MONEYBALL

Hvordan er det mulig å få sportsidioten interessert i statistikk og sannsynlighet? Se filmen Moneyball. Den er basert på en bok med samme navn, som er skrevet av Michael Lewis. Han har en enestående evne til å gjøre selv de tørreste temaene til noe spennende.

Filmen handler om et baseballag fra Oakland, California. De bruker analyse, sannsynlighet og statistikk for å vinne kamper. Filmen vil rekker ut til både sportsidioter og skolenerder, og viser selv den mest idrettsfrelste at god kunnskap om matematikk kan være hjelpsomt selv på banen.

Filmen passer bra for de litt videregående elever som går toppidrett, men som sliter med motivasjon i matte-timen.

shutterstock_102738308

FLATLAND

Flatland handler om geometriske former som lever i en to-dimensjonal verden. Filmen handler om bestefar Arthur "Firkant" og hans nysgjerrige barnebarn Hex, som får en mystisk besøkende fra det såkalte "spaceland". Slik må de to hovedpersonene innfinne seg med at det muligens finnes en tredje dimensjon i verden, og kjempe mot de onde sirklene som har regjert i Flatland i tusenvis av år.

Filmen kan virke noe spesiell til og begynne med, men har, kanskje nettopp derfor, blitt sett av og inspirert mer enn en million elever rundt om i verden. Med geometri som et essensielt tema i filmen, er den med på å utvide enhvers forståelse av matematikk, tall og dimensjoner.

Filmen anbefales for eleven som liker Minecraft og andre dataspill.

Vil du lære mer om privatundervisning i matematikk? Les mer på våre fagsider om privatundervisning her.


Matematikk

Se alle

Hvordan matematikk kan smake godt
Matematikk er et viktig fag i skolen – og en utfordring for mange...
Hvordan lykkes med bevisoppgaver?
Bevis er en helt sentral del av matematikk – noen vil kanskje gå så la..
Slik mestrer du R-matte
Har du R-matte? Virker boka større enn forventet, og inneholder innhol..