5 tips for å bli bedre i biologi


Biologi kan være utfordrende da det er et realfag som skiller seg ut fra de andre i hvordan det er bygd opp. Det er kanskje ikke så mange formler å pugge eller regnestykker å løse, men det er masse fakta og sammenhenger som må leses og forstås. Er du en av de som synes dette er vanskelig? Fortvil ikke, her kommer 5 tips for å bli bedre i biologi.

1. Ikke vær redd for å spørre

Det er ingen hemmelighet at realfag er teoritunge fag, og biologi er ikke et unntak. Husk at læreren din er der for en grunn, så ikke vær redd for å spørre om hjelp hvis du lurer på noe. Kanskje læreren din kan forklare det på en annen måte som gjør at du forstår? Eller kanskje en annen elev som har lurt på det samme vil hjelpe deg slik at dere finner svaret sammen? Selv om du kanskje synes stoffet som gjennomgås er helt greit, er det alltid en god idé å være ekstra nysgjerrig og grave dypere i stoffet for å se sammenhenger og andre vinklinger.

2. Sang og musikk

Alle har ulike læringsstiler. Å lese i boka på egenhånd eller å høre på læreren snakke med utgangspunkt i en PowerPoint er kanskje ikke noe for deg? Et alternativ kan være å lære stoff gjennom sang og musikk. Med noen enkle søk på YouTube eller liknende kan du finne mange biologirelaterte sanger, laget både av andre studenter og lærere.

Har du lyst til å prøve det ut, så anbefales Mr. W sine videoer på YouTube. Han er lærer, og tekstene er derfor med sikkerhet fagrelaterte. Er du i det kreative hjørnet kan du prøve å lage en sang selv også!

3. Quiz og gamle prøver

Mange lærere er allerede flinke til å anbefale og legge ut gamle eksamensoppgaver når eksamen nærmer seg. Hvis du vil være et steg foran så kan du spørre læreren din om å publisere gamle eksamener og prøver i god tid. Da får du en følelse av hva slags spørsmål som stilles og hvilke temaer som vektlegges mest i forkant av lesingen, og slik blir det lettere å vite hva som er viktigst. Hvis læreren din ikke har mulighet, kan du ta quizer og liknende på nett, gjerne de som er tilknyttet læreboken din.

4. Kollokviegrupper

Kollokvier er veldig effektivt for å lære seg stoff. Samle sammen noen venner fra biologiklassen og avtal tid og sted, samt hyppighet for kollokviene. Det anbefales å være i en gruppe med få, slik at alle kan inkluderes i diskusjoner. Lag en plan der dere blir enige om hvilke temaer som skal være i fokus i de ulike kollokviene, slik at alle kan komme forberedt og gjøre kollokviene nyttigere.

5. Skriv sammendrag og/eller hold korte fremføringer

Selv om dette kanskje høres ut som mye ekstra arbeid, så vil du få mye igjen for det hvis du klarer å skrive et sammendrag for hvert kapittel som blir gjennomgått. Disse notatene funker som et repetisjonshefte du kan lese på før en prøve eller eksamen, og siden det er skrevet med egne ord, vil det bli lettere å forstå og huske. Gjør dette om til korte framføringer for kollokviegruppa di eller noen andre.

For flere tips om hvordan bli bedre i biologi, kan du sjekke ut dette blogginnlegget: https://mentornorge.no/blogg/7-tips-a-mestre-biologi

Lykke til!

D75e0cd06f058f8

Marte Lindholm-Dahle

Mentor, MentorNorge