Fugleperspektiv av to mennesker som ligger på baderinger i et basseng
Ylva Furuseth
Mentor
Innholdsfortegnelse Historie 16. juni 2021 Lesetid: 5 måter å lære historie i sommerferien

5 måter å lære historie i sommerferien

Sommerferien er tiden for å ta et dyp pust, klappe deg selv på skulderen og ta livet med ro, forhåpentligvis med god samvittighet. Skolestresset holder seg borte til august, men det betyr ikke at du er ferdig med å lære. Her kommer fem stress-frie, morsomme måter å lære historie på i sommerferien.

1. Oppsøk historiske steder

Enten du skal på ferie i utlandet eller holde deg hjemme i Norge, er det mange historisk viktige steder å besøke. Dersom du er interessert kan du for eksempel ta en guidet omvisning hvor du kan få svar på spørsmål du måtte ha. Det er også mulig med mindre investeringer. Hvis et besøk til et museum ikke frister, kan du muligens gå gå på oppdagelsesferd i byen. Du kan for eksempel lete etter snublesteiner i nærområdet (les mer om det her: https://www.jodiskmuseumoslo.no/snublesteiner.) Å utforske disse stedene i ditt eget tempo gjør læringen enklere og mer avslappet, samt at det virkeliggjør fakta du har lært på skolen.

2. Film og serier

Filmer og serier er noen av det mest virkelighetsnære vi kommer opplevelsen av historiske begivenheter. Med tiden har det kommet mange store kinofavoritter som utforsker viktige historiske personer og begivenheter. Selv om Hollywood gjerne tar kunstneriske friheter er det fremdeles mye å lære. En god film kan inspirere til videre læring. Hvor mye enklere er det ikke å huske det som skjer på en film, enn et kapittel med tilsynelatende tilfeldige faktasetninger? Jeg kan anbefale deg å sjekke ut disse:

TV SERIER:

1. The Crown (2016)

2. The Tudors (2007)

3. Rome (2005)

4. The White Queen (2013)

5. Drunk History (2013)

FILMER:

1. The Imitation Game (2014)

2. 12 Years a Slave (2013)

3. Lincoln (2012)

4. Suffragette (2015)

5. Kongens nei (2016)

3. Litteratur

I likhet med filmer kan også litteratur ta deg med inn i historien. Selv skjønnlitteratur satt til forskjellige historiske epoker kan gi deg et innblikk i måten folk levde og tenkte på, i forskjellige tider. En god bok på nattbordet kan være alt du trenger for å friske opp i forståelsen din for historiefaget. Her er noen gode lesetips:

1. John Boyne – The Boy in The Striped Pyjamas

2. Markus Zusak – The Book Thief

3. Toni Morrison – Beloved

4. Ben Elton – Time and Time Again

5. Tim O’Brien – The Things They Carried

4. Spill

Dersom spill er en mer fristende underholdningsplattform, er det mange historiske spill som lar deg utforske forskjellige tider og begivenheter. Spill har i tillegg en fordel ved at de lar deg utforske på eget initiativ. Du blir dermed en del av historien, ikke bare en observatør. Et spill som «1979 Revolution: Black Friday» gir deg valg som gjør at du selv kan påvirke handlingen. Resultatet er at historien blir lettere å relatere til. Andre spill som er anbefalt å prøve:

SPILL:

1. Total War – Attila (2015)

2. Expeditions: Viking (2017)

3. Ultimate General: Civil War (2016)

4. Kerbal Space Program (2011)

5. Utforsk familien/hjemmet

Det er lett å glemme at mye viktig historie har skjedd de siste hundre årene. Det kan derfor være mye å lære av å snakke med nære bekjente om deres egne erfaringer. Mormors far var kanskje i motstandsbevegelsen? Kanskje hun har bilder eller gjenstander som vitner om en annen tid.

Du vet aldri hvilke interessante funn du kan oppdage før du begynner å utforske din egen familie.

Historiefaget er ikke forbeholdt skolebenken, det er mye du kan lære utenom også. Ta deg en velfortjent pause i sommerferien, men husk at det er mange morsomme måter å få et forsprang til neste semester!

Historie

Se alle

Få historien ned på kartet!
Faget historie er kanskje spesielt kjent for å være rik på detaljer. N..
Strategisk lesing i faget historie
Mange anser faget historie som et «puggefag». Dette innebærer en antak..