Lærer peker på et verdenskart i en naturfagstime
Live Espeland
Mentor
Innholdsfortegnelse Geografi 16. juni 2021 Lesetid: Fire metoder som gjør geografiøving morsommere!

Fire metoder som gjør geografiøving morsommere!

Sliter du med motivasjonen i geografi? Synes du det er vanskelig å få tak på stoffet? Her får du 4 metoder, som kan gjøre geografi morsommere!

1. Tegn!

Mye av det du skal lære i geografi handler om ulike prosesser, for eksempel hvordan regn oppstår, hvordan ulike bergarter dannes eller hvordan jordskjelv starter. Det kan være komplisert og vanskelig å forstå, noe som kan oppleves demotiverende. Mitt tips er å tegne prosessene slik at du har en visuell forestilling av hva som faktisk skjer. I læreboka finner du mange gode figurer du kan tegne etter, eller så kan også bruke Google eller YouTube for å finne inspirasjon. Når du får et bedre bilde av hvordan de ulike prosessene ser ut og fungerer, får du en bedre forståelse av pensum samtidig som du husker bedre. I tillegg føles det mer motiverende å gjøre noe annet enn å bare stirre ned i læreboka på side etter side.

2. Lag flashcards

Repetisjon er nødvendig for å overføre kunnskap fra kortidsminnet til langtidsminnet. En god måte å repetere pensum på er å bruke flashcards. Flashcards er spørsmålskort der du skriver et spørsmål på den ene siden av kortet og svaret på den andre siden. Du kan også bruke de til å øve på begreper. Skriv da begrepet på den ene siden og definisjonen på den andre. Lag en bunke med kort som dekker pensumet. Bruk kortene til å øve på spørsmål og begreper, enten alene, med venner eller noen i familien. Dette er en bedre, morsommere og mer effektiv øving enn å lese pensum fra perm til perm.

3. Se videoer og dokumentarer

Pensum kan tidvis føles tørt og kjedelig, og veien til en mer underholdende serie på Netflix er kort. Hvorfor skal vi lære om magmatiske bergarter og fiskekvoter? Det frister kanskje lite, men heldigvis er internett fullt av nyttige videoer og dokumentarer som gjør pensum både lettere å forstå og mer underholdende. Det kan være en video som forklarer hvordan tsunamier oppstår eller en dokumentar om én spesifikk naturkatastrofe. Mulighetene er mange!

Hvis du er glad i å se spillefilmer kan jeg anbefale naturkatastrofefilmer som Bølgen, Skjelvet og 2012. Et tips er å se filmen med venner fra klassen og se om dere kan finne geografiske faktafeil i filmen.

Her er noen konkrete tips til nettsteder og dokumentarer:

4. Skriv en sang

Å skrive en sang er kanskje ikke det første du kobler med geografiøving, men ofte husker man bedre det man knytter til rim eller musikk. Derfor kan det å skrive en sang med det som er vanskelig å huske være en god måte å øve på. Selv brukte jeg sang i geografi for å huske de ulike periodene i jordens oldtid. Bruk denne metoden selv for å huske vanskelige ord eller prosesser i faget. Geografiøving kan bli både mer motiverende og lettere om du samarbeider med venner eller klassekamerater om å skrive sangen.

Tips: Trenger du litt ekstra motivasjon til å gjøre leksene? Les mer om privatundervisning med en mentor her.

Lykke til med å finne den metoden som gjør geografiøvingen morsommere for deg!

Geografi

Se alle