Hvordan du som forelder kan hjelpe barnet ditt med eksamensstress

Uansett om det er første gang barnet ditt har eksamen eller hen er en rutinert kandidat, så er eksamen stressende. Mange kan kjenne på nerver, uro og stress. Her kommer noen tips til hvordan du som forelder kan hjelpe barnet ditt mot eksamensstress.

Hjelp barnet ditt med å øve –­ og ta pauser!

Det er ikke alltid lett å skulle hjelpe barnet sitt med å øve til eksamen. Det finnes flere måter å øve sammen på som kan være motiverende. Her er noen forslag:

1. Hør barnet ditt i pensum ved å bruke spørsmål eller tekster fra læreboka.

2. Spør om han eller hun vil forklare pensum for deg. Det er god øving å forklare pensum til noen andre!

3. Hvis barnet ditt skal ha muntlig eksamen, spør om hen vil ha presentasjonen for deg.

Vær litt obs på når, hvor og hvor lenge barnet ditt øver. Å ta pauser underveis i arbeidet er viktig, både for hodet, humøret og læringsutbyttet. Som forelder kan du minne barnet ditt på å ta gode pauser i eksamensøvingen. Hjelp hen til å ta korte, varierte pauser jevnlig, og lengre pauser ved behov. Spør om de vil være med å gå en tur, bli med på butikken og handle eller hjelpe til med middagen. Finn ut hva som fungerer best for dere. Det viktigste er å la hjernen få hvile og tenke på noe annet enn pensum.

Sørg for at barnet ditt har et sunt og variert kosthold

Kroppen fungerer best når den får de næringsstoffene den trenger. Forskning viser at det er en sammenheng mellom et sunt, variert kosthold og prestasjoner. Det er her du som forelder kommer inn, veiled barnet ditt til å få i seg nok og riktig næring.

Vær en støttespiller

Å skulle prestere på skolen krever mye. Mange barn og unge opplever at de også må prestere utenfor skolen. Du skal ikke bare få gode karakterer, men se bra ut, være med venner, være med på fritidsaktiviteter og være online på sosiale medier 24/7. Timeplanen er i utgangspunktet full og forventningene er høye fra alle kanter. Det siste barnet ditt trenger er slike forventninger og krav hjemme også.

Vi trenger alle forventninger for å vite hva som kreves av oss. Likevel har vi ikke mulighet til å nå opp til alle forventningene. Her har du som forelder og støttespiller en viktig rolle. Forsøk å være den delen av livet deres som er forutsigbar og som de alltid vet hvor de har. Vær den som viser forståelse, omsorg og tålmodighet. Sørg for at barnet ditt vet at de alltid kan komme til deg for å få trøst, motivasjon, hjelp og inspirasjon.

De siste årene har skole bare blitt mer og mer prestasjonsfokusert. Det kan bli ekstra stressende når eksamen står for tur. Hjelp barnet ditt å fokusere på selve læringen i stedet for prestasjonen, og å forstå at livet ikke avhenger av at du får toppkarakter.

Har dere behov for litt ekstra hjelp frem mot eksamen kan en mentor være til god hjelper frem mot eksamen. Du kan lese mer om effektiv eksamenshjelp her. 


Et siste tips er å spørre. Spør hva barnet ditt leser på, øver på, bruker tid på. Vis interesse, og vis at du ser og følger med. Det kan utgjøre en forskjell!

Blogg live

Live Espeland

Mentor, MentorNorge