Daniel Hatletvedt
Mentor
Indholdsfortegnelse For Foreldre 16. juni 2021 Læsetid: 5 tips til juleaktiviteter som fremmer læring

5 tips til juleaktiviteter som fremmer læring

Samtidig er det mye du kan lære, selv i juleferien. Det finnes mange juleaktiviteter hvor du kan få bruk for ferdigheter og kunnskap som du har tilegnet deg på skolen. Jeg skal nå gi deg fem tips til juleaktiviteter som bidrar til læring!

Etter en lang høst er det mange som gleder seg til å slappe av og nyte juleferien. I jula kan man bruke tiden til å gjøre det man har lyst til. Det er flere aktiviteter som gir julestemning. Noen ønsker å være sammen med familien sin og bake julekaker, mens andre vil se julefilmer og spille brettspill. Samtidig er det mye du kan lære, selv i juleferien. Det finnes mange juleaktiviteter hvor du kan få bruk for ferdigheter og kunnskap som du har tilegnet deg på skolen. Jeg skal nå gi deg fem tips til juleaktiviteter som bidrar til læring!

1. Lag julepynt på juleverksted

Ha juleverksted og lag julepynt og julegaver. Lag alt fra papirengler til dorullnisser. Hvis du for eksempel skal klippe opp snøkrystaller av papir, må du kjenne til symmetri og viktige geometriske former. På denne måten får du bruk for matematikk på juleverkstedet. I tillegg får du mest sannsynlig nytte for det du har lært på juleverkstedet senere i kunst & håndverk på skolen. Kanskje du kan ta med deg noe av det du har laget på juleverkstedet når skolen starter igjen på nyåret?


Ekstratips: Trenger du forslag til hva du lage på juleverksted? På Pinterest sine nettsider kan du søke opp inspirasjonsbilder som gir deg gode tips! 

  2. Ha det gøy med julebaking

På den ene siden er det for mange en juletradisjon å lage de 7 slag. På den andre siden holder det med pepperkaker og julemenn. Uavhengig av hvilke julekaker du skal lage, så er det mye som bidrar til læring i julebakingen. Her får du bruk for kunnskap både i matematikk og naturfag. For eksempel kan du øve deg på å gjøre om på måleenheter. For å teste deg selv kan du få hjelp fra noen mens du baker. Julebakingen kan også knyttes opp til naturfag. Matvarer inneholder ulike næringsstoffer, og det skjer ofte kjemiske reaksjoner når lager mat. Slik kunnskap får du gjerne bruk for når du baker!

3. Se på julefilmer

I jula blir det sendt mange filmer på TV, og flere filmer legges også ut på ulike streamingtjenester. Å se julefilmer sammen med familie og venner er for mange en viktig juletradisjon. Selv om du skal se en juleklassiker, eller en helt ny film, så vil jeg utfordre deg til å slå av tekstingen på de engelske filmene. Detter er en gyllen mulighet til å bli bedre i engelsk, uten å tenke over det! Hvis du ser en norsk film kan du gjerne slå på tekstingen, slik at du får øvet deg på lesing. En ekstra utfordring er å se en film som kan være faglig relevant. Du kan for eksempel se en film som handler om en historisk hendelse, og som du skal lære mer om på skolen senere.

Ekstratips: Ønsker du å bli bedre i nynorsk? Mange av seriene og filmene som ligger på NRK er tekstet på nynorsk!

4. Spill brettspil

Det finnes mange ulike typer brettspill. Vi har alt fra strategi-spill til quiz. I brettspill som Geni og Bezzerwisser kan du få spørsmål som omhandler for eksempel historie eller naturfag. Her kan du ofte få bruk for det du har lært på skolen! I andre brettspill som Alias kan du øve deg på bedre ordforråd og muntlig formidlingsevne. Mye av det du lærer fra brettspill kan du nemlig ta med deg videre på skolen!

Ekstratips: Trenger du flere forslag til spill og leker i juleferien? Her finner du fire forslag til matematikkleker som både er gøye og lærerike!

5. Skriv en julefortelling

Skriving er ofte forbundet med skolearbeid. På skolen må du som regel skrive stiler, artikler og drøftende tekster. For å øke skrivelysten kan du skrive om noe du selv har lyst til å skrive om. For eksempel kan du skrive en julefortelling eller et dikt. Hvis du føler at du ikke har nok fantasi til å skrive en julefortelling, kan du heller skrive en dagbok. Det viktigste er at skriver noe du selv synes er gøy å skrive om. Du kan gjerne velge om du ønsker å skrive på norsk eller engelsk.

Jula er en tid hvor du skal slappe av og bruke tiden sammen med familie og venner. På samme tid finnes det mange juleaktiviteter som fremmer læring, og hvor du kan få bruk for det du har lært om på skolen. Jeg håper at tipsene jeg nå har gitt deg kan være nyttige i juleferien din. Husk å bruke ferien til å lade opp batteriene dine, slik at du er klar for et nytt år!

Lykke til og god jul!

PS!

Vil dere allerede nå sikre dere en mentor til skolestart i januar? Les mer om privatundervisning med en motiverende mentor her.

For Foreldre

Se alle

Mattehjelp hjemme?
Våre mentorer gir skreddersydd mattehjelp til alle skoleelever, uanset..
Premiering av gode resultater?
Vil det være en god idé å friste med premier mot at eleven jobber bra,..
"Alle" bruker privat leksehjelp!
I kronikken "Ingen lekser eller bedre lekser?" i Adresseavisen 27.08.2..
Slik får du mest mogleg ut av kartleggingstimen
Timen er der for å sjå korleis mentoren og eleven kjem overens, for å ..
Skummelt med mentor? Ingen grunn til bekymring!
Skoleåret er nå i gang for fullt. For mange barn og unge kan dette bet..
Kvifor velje privatundervisning?
Å navigere i jungelen av hjelpetilbod som er der ute på eigenhand er i..
5 tips til hvordan du hjelpe barnet ditt med fremmedspråk
Å lykkes på skolen krever at man også jobber med skolearbeidet hjemme...
Hjelp! Barnet mitt trenger hjelp med leksene
Et velkjent scenario: Du sitter sammen med barnet ditt sent på kvelden..
4 grunner til at du bør anbefale barnet ditt å reise på utveksling
Utveksling i andre land er en gylden mulighet for ungdom, og en tid ma..
Hvordan hjelpe barnet ditt med matematikk
Matematikk omringer oss hver dag, og den grunnleggende forståelsen er ..
5 tips til spill du kan gjøre sammen med barnet ditt som bidrar til læring
Lekser og skolearbeid består ofte av lesing, oppgaveskriving og puggin..
Hvordan hjelpe ungdommen med R-matten?
Mange elever trenger å ta matematikk R1 og R2 på videregående for å ko..