Youtube kanaler som faktisk kan lære deg noe!

Med smarttelefonen i lomma og PC-en på fanget har utrolig mange mennesker i dag tilgang til informasjon og ressurser som før var forbeholdt de få. Kunnskap er på mange måter blitt demokratisert - alle skal få.

Det betyr selvfølgelig ikke at internett alltid blir brukt med det noble mål om å utdanne massene. Nei, det er ofte dominert av kattevideoer, sminke og memes. Selv om vi har uendelig tilgang til kunnskap og informasjon, betyr ikke det nødvendigvis at vi alltid tar det i bruk.

Likevel har internett mer enn bare underholdningverdi. Fra de riktige kildene kan man, både som elev og i voksen alder, lære noe nytt og utvide forståelsen av verden vi lever i. Ta YouTube som eksempel: på den sammen nettsiden hvor man kan lære å sminke seg som Kylie Jenner har man også over 700 videoer på en kanal som er dedikert til læring alene. Det skal man ikke kimse av.

Så enten du bare er et nysgjerrig menneske, eller du trenger å ta en ekstra runde med pensum - her er noen YouTube-kanaler som faktisk kan lære deg noe! 

MINUTEPHYSICS 

Du trenger ikke å ha tatt fysikk på skolen for å forstå at faget er uendelig vanskelig. Da er det greit at YouTube-kanalen "MinutePhysics" tar for seg relativt kompliserte fysikk-spørsmål i et kort og konsist format. Det er stor sannsynlighet for at en av de totalt 190 videoene på kanalen vil ta for seg et tema du finner interessant eller har vanskeligheter med å forstå på egen hånd. Enten du har fysikk på videregående, eller bare er nysgjerrig av natur, er "MinutePhysics" en fin måte å lære noe nytt på.

En video jeg synes er særdeles nyttig for folk på vestlandet, er videoen som avklarer om det er best å løpe eller gå dersom det regner ute:

 Les mer om onlineundervisning med en motiverende mentor her.

ENGLISH WITH LUCY

Selv om de fleste videoene jeg ser på på YouTube er engelske, er det få av dem som faktisk er like gode til å lære meg engelsk som YouTube-kanalen "English With Lucy". Den dekker en rekke temaer; både uttale, dialekter, aksenter og grammatikk. Lucy er britisk, men har ofte besøk av mennesker med andre nasjonaliteter enn seg selv. Videoene passer perfekt for de som vil forbedre engelsken sin. Aldersmessig synes jeg den passer for alle fra slutten av barneskolen og opp til videregående skole.

Lucy har blant annet en rekke videoer der hun tar for seg feil mange gjør når det kommer til uttale. Det kan se ut til at disse er hjelpsomme for flere av oss, da denne videoen har blitt sett nesten 2 millioner ganger:

SCISHOW

Hva gjør noe "sexy"? Hvordan gror man skjegg? Hva er de fem mest dødelige substansene i verden? Dette er spørsmål "SciShow" ønsker å forklare deg. På en fantastisk interessant og pedagogisk måte går internett-legenden Hank Green og andre gjennom temaer som på overflaten kanskje ikke virker like interessante, men som ved nærmere inspeksjon faktisk er det. "Scishow" har delt over 1.200 videoer, så sannsynligheten er stor for at de også har dekket noe du finner interessant. Kanskje du til og med får oppklart noe som var vanskelig å forstå i naturfagtimen!

Her er en video jeg tror mange kan ha nytte av. Den forklarer hva som skjer med hjernen vår i løpet av tenårene:

Privatundervisning fra MentorNorge

Sliter du med å finne motivasjonen til å gjøre skolearbeid? Våre mentorer er rollemodeller, som inspirerer og skreddersyr privatundervisningen som forvandler skolevegring til skoleglede. Les mer om privatundervisning med en motiverende mentor her.

Ingvild Wathne Johnsen e1502800444441

Ingvild Wathne

Mentor, MentorNorge