Tavle med skyer og tekst "Are you ready?" og en hånd som holder et papirfly
Marte Lindholm-Dahle
Mentor
Indholdsfortegnelse Eksamen 16. juni 2021 Læsetid: Eksamen - den tid, den sorg

Eksamen - den tid, den sorg

Uansett om man tar sin første eksamen i 10. klasse, er uheldig og blir trukket opp i sitt verste fag på videregående eller skal ta en av de utallige eksamenene på universitetet, er det sjeldent noe man gleder seg til. Alt stresset og arbeidet tærer på både kropp og sjel, og det virker som om man aldri lærer av sine egne feil. Disse 8 stegene går alle gjennom i eksamensperioden, hver eneste gang.

1. Starten av semesteret – flere måneder igjen til eksamen

Det er første uken av semesteret, og allerede i den første PowerPointen presenterer læreren noen slides om eksamen, som er mange måneder til. Du kjenner det knyter seg i magen, og spør deg selv om hvorfor læreren allerede nå må begynne å prate om eksamen. Den tid, den sorg, tenker du. Eller, kanskje det hadde vært lurt å lage en studieplan nå, slik at man får lest strukturert gjennom hele semesteret og slippe altfor mye stress når det nærmer seg eksamen? Høres lurt ut tenker du, og bestemmer deg for å lage en samme kveld.

2. Perioden av semesteret som går til alt annet enn lesing – to måneder igjen til eksamen

Så nå har vi i det minste kommet i gang. Pensumbøker er på plass, eksamensdatoene notert, men bortsett fra det så går for det meste tiden til alt annet som ikke er relevant til skole og studering. Men hvem kan vi egentlig klandre? De fleste synes jo det er morsommere med sene kvelder med venner, festing og Netflix enn å lese pensum. Eksamen streifer ikke tankene, det er jo fortsatt lenge igjen. Du tenker kanskje at du har kontroll, og det er mye mer fristende å sove 2 timer lenger enn å dra på den tidlige forelesningen som starter 08:00 mandagsmorgen. Dette går fint.

3. Det nærmer seg slutten av semesteret – få uker igjen til eksamen

Tiden der alle forelesninger er viet til repetisjon eller selvstudium har kommet. Læreren begynner å snakke mer og mer om eksamen, og anbefaler alle å løse gamle eksamensoppgaver. Hvis det er læreren din som lager eksamen, så er du kanskje så heldig at du begynner å få små hint om hva som kan være lurt å lese på. Men samtidig er du litt skeptisk; kan du stole på at læreren er snill nok til å gi oppriktige tips, eller vil han/hun bare prøve å lure deg? Det er nok lurest å lese alt som er pensum, bare for å være sikker. Tanken av alt som er pensum får deg videre til å tenke på den studieplanen du skulle lage i starten av semesteret. Vel, det skjedde aldri, og du har ikke jobbet jevnt gjennom semesteret som du egentlig skulle.

4. Stresset er overveldende – noen få dager igjen til eksamen

Tiden har kommet der det har blitt vanskeligere å få plass på forelesningene enn det er å få tak i billetter til Eminem konsert. Vennene dine er sporløst forsvunnet, og du vurderer kanskje å printe ut etterlysningsplakater. Men er du smart velger du heller å lese til eksamen. Stresset er overveldende, man sitter der med dårlig samvittighet og angrer seg over at man ikke startet tidligere. Kaffetrakteren får kjørt seg også, og hjertet banker doble slag på grunn av det økte koffeininntaket. Søvn blir nedprioritert, å lese er det eneste dagene går i. Med så mange timer brukt på lesing skulle man tro at hele pensum sitter som støpt i hjernebarken, men uheldigvis er mange av disse timene dødtid som går med på å stresse over at man burde lese fremfor å faktisk lese. Det er skummelt å være på internett i disse tider også, for når du gjør et søk på Store Norske Leksikon eller Wikipedia er det fort gjort at PC’en velger å åpne en fane med Netflix istedenfor. Og de har en tendens til å slippe ut nye episoder av alle sine favorittserier midt i eksamensperioden, fristelsen blir for stor, og skyldfølelsen enda større etter at 4 timer med verdifull lesetid har gått med til serier istedenfor.

5. Eksamensdagen – noen få timer igjen til eksamen

Man er usikker på hva som er best av å nilese de siste timene man har før eksamen eller om man bør slappe av og spare på kreftene til det virkelig gjelder. De som ikke er religiøse, blir plutselig religiøse i det de ber til alle høyere makter om at eksamen skal være overkommelig. Alt arbeidet man har lagt ned opp i mot denne eksamen (i hvert fall de siste 48 timene) har vært til å dø av, men man har ikke tid til å dø heller, for da går man glipp av alle andre deadlines og eksamener man har i vente etter denne. Nei, nå er det på tide å pakke ned alt man trenger til eksamen av hjelpemidler, iskaffe, smoothie, frukt, salat, sjokolade og knekkebrød. Eller, kanskje det er best å la knekkebrødene være igjen hjemme, det er så kleint med mat som bråker under eksamen.

6. Eksamen – det skjer nå

Du sitter der ved pulten du har fått tildelt i et fullt klasserom eller en gymsal. Eksamensvaktene er som vanlig en gjeng pensjonister, der en av de gjerne er litt snufsete og drar fram lommetørkleet (etterfulgt av tilhørende lyd) hvert 5. minutt. Lufta er varm og tung, og man kan nærmest ta og føle på nervøsiteten i rommet. Vaktene begynner å dele ut eksamensoppgavene, og når det er din tur forter du deg å bla gjennom for å få et overblikk over det som står deg i vente. Det stikker til i brystet, kan dette gå bra? Du legger merke til at det har skjedd noe rart med klokka i klasserommet; vanligvis flytter ikke viserene seg stort fra hver gang du ser på klokka i løpet av timene. Men nå virker det som om klokka også har tatt noen kaffekopper for mye, for viserene suser rundt og tidene begynner å bli knapp. Noen begynner å levere, mens andre spør etter flere ark å skrive på. De rundt deg skriver så fort at man skulle tro papiret tar fyr snart. Håndleddet får krampe av all skrivingen. Men det er bare å bite tennene sammen og fortsette. Man prøver desperat å skrive et langt svar på det spørsmålet man ikke forstår så mye av. Det kan jo hende at sensor viser litt nåde når han eller hun ser at du i det minste har prøvd. Det nærmer seg innleveringstid, og det ser ut til at alle spørsmål er besvart. Man hører lærerens stemme i hodet si at man bør se over alle svarene før innlevering. Du tar en vurdering på om du virkelig vil lese gjennom alt tullet som har blitt skrevet ned de siste 4 timene, eller om du bare skal si det er bra nok og levere. Vel, der var tiden ute.

7. Endelig ferdig – tiden rett etter eksamen

Besvarelsen er levert, det ble ingen gjennomlesing, men du puster likevel lettet ut. De første minuttene er fylt med glede og lettelse, endelig er denne eksamenen ferdig! Videre planlegger du kanskje å møte vennene dine for å ha en chillekveld hjemme hos en av dere (med mindre du har enda en eksamen om få dager, da må du jo rett hjem å lese mer), eller kanskje dere bare tar en prat i gruppechatten istedenfor. Uansett, så vil det ofte ende opp i en diskusjon om hva svaret på de ulike spørsmålene var. Du overhører to av vennene dine diskutere om svaret ble 14 eller 15, mens du selv kjenner angsten kommer krypende; du skrev jo at svaret var «Afrika». «Afrika?!» Men gjort er gjort, nå gjenstår det bare å vente på at resultatet skal komme om noen uker.

8. Dommens dag har kommet – noen uker etter eksamen

«Eksamenskarakterene har kommet!» er det alltid en som skriker ut. Du får umiddelbart et mikroskopisk hjerteinfarkt. Er du klar for å se dommen? Du har egentlig ikke så veldig lyst til å se, men allikevel er du nysgjerrig. Og hva er det verste som kan skje? Hvis du har strøket er det jo bare å ta eksamen på nytt igjen senere. Selv om det føles ut som verdens undergang der og da, så er det faktisk ikke verre. Men hvem vet, kanskje du gjorde det bedre enn forventet? Og da fylles kroppen med glede, og livet begynner å smile igjen. Det eneste dumme med dette er at du da tenker at det funket fint å vente med eksamenslesingen til de siste 2-3 dagene, og du vil derfor gjenta alle disse 8 punktene neste eksamensperiode.

Kanskje du har fått deg en tankevekker? Lykke til med et nytt semester!

Eksamen

Se alle

Knekk koden - Slik tolker du oppgaveteksten!
Du sitter på eksamen og er klar for innsats. Men hvordan angriper du e..
12 supertriks for å øve til prøver
Vi er midt i prøve- og eksamenssesongen og elever rundt i hele landet ..
Slik takler du prøvesituasjonen!
De fleste av oss har nok opplevd å føle seg stresset under en prøve. S..
Konteksteffekter - husk bedre på eksamen
Har du noen gang glemt hvor du har lagt nøklene dine? Når du prøver å ..
5 tips for å overleve eksamenstiden!
Er du stresset før eksamen?..
5 gode tips for å takle eksamensstresset
Om du er ein som har notata klar, eller om du er ein som akkurat oppda..
5 tips til skriftlig eksamen i matematikk
Mange har allerede blitt trukket opp til skriftlig eksamen i matematik..
5 tips til muntlig eksamen!
For at stress og nerver ikke skal ødelegge dine muligheter til å prest..
Hjelp! Barnet mitt skal ha muntlig eksamen
I 48 nervepirrende timer skal barnet ditt få vite hvilket fag han elle..
6 tips for å mestre fysisk skoleeksamen
Nå som vi går inn i en tid med mer fysisk tilstedeværelse, vil det på ..
5 tips til hvordan man mestrer eksamensperioden bedre
Eksamensperioden er for mange en periode forbundet med stress, angst o..
Hvordan lykkes med norsk muntlig eksamen
Eksamensperioden er for mange rett rundt hjørnet, og for noen har den ..