Hvordan få et forsprang i løpet av påskeferien

Ferier er fantastisk befriende og avslappende. Det er perioder vi kan koble av og tilbringe tid med familie og venner. Men ferier kan samtidig være en mulighet for å få et faglig forsprang. Det trenger ikke å ta lang tid, og det trenger ikke å være en kjedelig prosess. Jeg skal lufte noen tanker om hvorfor det er gunstig å jobbe med skole i påskeferien og hvordan du kan gjøre dette på en best mulig måte.

Først og fremst vil jeg påpeke at ingenting kommer gratis. Det kreves arbeid og tid for at en skal få resultater og for å få et forsprang, må man jobbe når andre ikke gjør det.

Få oversikt

Det er innledningsvis viktig å få oversikt om det er noen prøver som kommer kort tid etter påskeferien. Dette kan være en gylden mulighet til å være forberedt god tid i forveien, og det er en fin måte å skape seg et mål som ikke er for langt unna i tid. Hvis det ikke er noen prøver i nær fremtid kan man se om det er noen spesielle fag som kan være lurt å øve litt ekstra på. Mange syntes for eksempel at fremmedspråk er utfordrende. Påskeferien kan være den perfekte anledningen for å gjøre en innsats i faget. Selv om påskeferien kan brukes til å få et forsprang er det viktig å ikke tenke at du skal forbedre deg i alle fag på en gang. Sett deg mål, jobb med ett bestemt fag eller jobb mot én bestemt prøve.

Det er vanskelig å gjøre alt på en gang og ferie skal tross alt være en tid for å lade batteriene. Jeg vil derfor oppfordre til å ikke sitte hele dager med skole. Jeg vil heller anbefale å sette av en avmålt tidsramme, for eksempel ½ eller 1 time daglig hvor man kan jobbe konsentrert. Daglige repetisjoner i for eksempel språkfag, er effektivt. Disse daglige stundene vil gjøre en stor forskjell når man kommer tilbake på skolebenken.

Motivasjon

Selv om man vet at det kan være gunstig å jobbe i ferien er det ikke alltid like lett å holde seg motivert. Derfor har jeg noen strategier for å gjøre skolearbeidet i ferien litt mer motiverende.

Påskeferien kan by på hektiske dager, men påskeferien kan samtidig by på masse dødtid. Det er denne dødtiden man kan utnytte. En strategi for å gjøre arbeidet mer motiverende kan være å sette opp et personlig belønningssystem. Dette kan gjøre lesingen mer motiverende og et belønningssystem kan være en morsom vri. Du har en plan om å gå på kino med en venn. La dette kinobesøket være en slags belønning for den timen du satt med for eksempel fransken.

En annen ting man kan gjøre er å lese utendørs. Ta med skolesakene, mat og drikke og sett deg i en park, eller et annet hyggelig sted. Hvis været er fint, er det umulig å ikke bli en smule mer motivert for å lese.

En annen ting som er verdt å prøve er å ha en mobilfri dag. Forhåpentligvis vil du legge merke til all den ekstra tiden du får og bli oppmerksom på hvor mye produktivt du kan utrette på denne tiden.

Hvis ingen av disse strategiene funker, prøv å jobbe med en venn, eller en i familien. Dere trenger ikke nødvendigvis å jobbe med akkurat det samme, men det er hyggelig å ha en å jobbe med. I språkfag kan man få en i familien til å høre deg i gloser, dialoger eller noe annet.

Så hva venter du på? Planlegg hvilket fag du skal forbedre deg i eller hvilken prøve du skal jobbe mot. Gå ut i sola, jobb med skole 1 time daglig, spis litt sjokolade og nyt fridagene med god samvittighet. Den jobben du gjør nå, de få timene du legger ned, kan ha stor innvirkning på fremtiden. Du kan få et enda større forsprang ved hjelp av en mentor fra MentorNorge. Få oversikt i fagene du syns er litt vanskelige. Les mer om hvordan MentorNorge kan hjelpe dere med privatundervisning her. Lykke til og god påske!

Adrian

Adrian Rosenløw Eeg

Mentor, MentorNorge