5 tips til hvordan du kan motivere barnet ditt!

Har du et barn som synes det er utfordrende å holde motivasjonen oppe på skolen? Ofte er det vanskelig å motivere barnet sitt til å gjøre skolearbeid. Motivasjon er som en berg-og-dal-bane; den går både opp og ned. Hva kan du som forelder bidra med? Som forelder spiller du en sentral rolle, og det finnes flere måter du kan motivere barnet ditt på. Jeg skal nå gi deg fem enkle tips til hvordan du kan hjelpe barnet ditt til å bli mer motivert på skolen!

1. Få oversikt

Først og fremst er det nyttig å hjelpe barnet ditt med å få oversikt over alt av lekser, prøver og annet skolearbeid. I tillegg bør dere rydde i skrivebøker og notater. Da trenger ikke barnet ditt å bekymre seg over dette, men kan heller fokusere på skolearbeidet sitt. På denne måten blir det enklere for barnet ditt å motivere seg til å gjøre lekser.

Tips: Gi en bullet journal i gave til barnet ditt! En bullet journal kan både gjøre det lettere for å holde seg motivert, men også for å holde oversikt. Du kan lese hvordan du bruker en bullet journal her.

2. Fokuser på innsats fremfor prestasjon

Når du gir tilbakemeldinger til barnet ditt bør du fokusere på innsats fremfor prestasjon. En dag kan barnet ditt komme hjem med en dårlig karakter på en prøve. Da kan du først spørre hva han eller hun har lært på skolen i dag. Fokuset blir da rettet på hva barnet ditt har lært, fremfor hva barnet ditt har prestert. Slik lærer du barnet ditt at karakterer ikke har alt å si, men at det er læringen og innsatsen som har betydning. Dette kan gi barnet ditt mer motivasjon til å lære videre!

3. Vær en mentor – ikke en faglig ekspert

Det kan oppstå frustrasjon og krangler mens dere gjør lekser sammen. Istedenfor å se seg selv som en faglig ekspert som kan alle svarene, kan du heller se deg selv som en mentor for barnet ditt. En mentor skal være en støttespiller og bidra til motivasjon og lærelyst. Det vil si at du ikke trenger å vite svaret på et vanskelig regnestykke, men du kan forsøke å hjelpe barnet ditt med å finne frem til det riktige svaret. Hvis dere ikke klarer å finne ut av det hjemme kan dere skrive ned hva dere ikke forstod med oppgaven. Deretter kan barnet ditt få hjelp av faglærer på skolen. Slik vil barnet ditt lære seg at det er lov å ikke vite alt, og samtidig føle seg motivert til å løse oppgaver fremover.

Tips: MentorNorge har mange mentorer som hjelper barn og unge! Du finner fire gode grunner til å teste en mentor fra MentorNorge her.

4. Unngå leksemas

Er det én ting som barn mister motivasjon av, så er det masing fra foreldre. Likevel er det ikke lett å få barnet sitt til å sette seg ned å øve på en prøve i en hverdag fullt av distraksjoner. Et tips er å bli enige om et fast tidspunkt for leksejobbing på forhånd. I starten av økten kan du hjelpe barnet ditt med å komme i gang. Etter hvert kan du la barnet ditt være mer selvstendig med leksene. På samme tid kan du høre hvordan det går innimellom, slik at dere har en åpen kommunikasjon.

5. Ha det gøy!

Til slutt er det viktig at skolearbeidet ikke kun består av skriving og lesing. Kanskje dere kan finne et spill som bidrar til læring? Dere finner flere forslag til spill med en faglig vri her! I tillegg må dere huske å ta pauser. For eksempel kan dere gå en tur, se på en film eller rett og slett slappe av. 

Dersom dere ønsker en ekstra boost på motivasjonen kan en mentor være til stor hjelp. Du kan lese mer om motiverende privatundervisning her.

Å motivere noen er ikke alltid en enkel sak. Det viktigste er at du har en åpen dialog med barnet ditt. For eksempel kan mangel på motivasjon skyldes en krangel med en venn på skolen eller en dårlig karakter som barnet ditt holder skjult for deg. Derfor er det lurt at du snakker med barnet ditt ofte om hvordan han eller hun har det på skolen og eller i hverdagen. Jeg håper at tipsene jeg nå har kommet med kan bidra til mer motivasjon og lærelyst for barnet ditt.

Vil du prøve privatundervisning med en mentor?

Prøv en gratis kartleggingstime

Lykke til!

Daniel 1

Daniel Hatletvedt

Mentor, MentorNorge