Skilt på en murvegg med franske flagg ved siden av
Marte Lindholm-Dahle
Mentor
Indholdsfortegnelse Fransk 16. juni 2021 Læsetid: Hvordan mestre fransk på 1-2-3

Hvordan mestre fransk på 1-2-3

Å lære seg et helt nytt språk kan være vanskelig og strevsomt. Det er mange som synes at fransk kan være ekstra utfordrende, men hvis dette gjelder deg er det bare å ta det helt med ro, for her kommer syv tips på hvordan du kan mestre fransk på 1-2-3!

1. Flashcards

En fin måte å lære seg gloser på er å bruke flashcards. Dette kan gjøres både for hånd og digitalt, velg det som funker best for deg! Flashcards er tosidige kort der du skriver det norske ordet på den ene siden, og oversettelsen på språket du vil lære på den andre siden. Det er flere måter å bruke flashcards på, du kan velge om du vil ordet på norsk mens du prøver å huske ordet på fransk, og motsatt. Flashcards kan også brukes med faguttrykk på en side, og definisjon på den andre.

2. Duolingo

Duolingo er en effektiv app du kan bruke for å lære deg fransk. Dette en gratis app, som også kan brukes på pc, og er satt sammen av mange ulike oppgaver knyttet til å lære et nytt språk. Glosene du lærer er delt opp i temabaserte oppgavesett, der du finner en kombinasjon av memorering, oversetting og muntlige oppgaver. Du får også poeng ut ifra hvor mange oppgaver du løser, og streak hvis du er flink og øver flere dager i strekk. Du kan følge med på vennene dine sin poengsum også, og slik blir det konkurranse om hvem som går mest inn for å lære et nytt språk. Slik kan dette bli et motiverende supplement til undervisning og lekser.

NB! Duolingo er på engelsk, derfor kan det være en fordel å være stødig i engelsk hvis du skal bruke appen for å lære et fremmedspråk.


3. Les bøker og magasiner

Hvis du er ekstra interessert, og synes tekstene i læreboka er kjedelige kan det være en idé å låne/kjøpe seg en bok/magasin på fransk. Et tips er å gå for en bok/magasin beregnet for barn, siden disse gjerne har litt enklere språk. 

Tips: Ønsker du litt ekstra hjelp i fransk kan du lese mer om privatundervisning i fransk her. 

4. Skifte språk på telefon

Et annet godt tips å skifte språket på telefonen til fransk. I starten vil det kanskje være litt forvirrende, men du venner deg fort til det. Gjør du dette vil for eksempel de ulike ukedagene, instrukser, app-navn etc. sitte som støpt.

5. Bruk språket

Det er sant som læreren din sier, det er veldig viktig å bruke språket dersom man vil mestre det. Sett av tid til å snakke litt fransk med en klassekamerat, prøv å skrive på fransk neste gang dere chatter, det er en fin måte å bruke dagligdags språk på i en helt ufarlig situasjon.

6. Heng opp lapper hjemme

Skriv opp ulike gloser på post-it lapper eller liknende, og heng de opp på gjenstandene de beskriver. Slik vil du stadig få repetert glosene. En annen mulighet er å sette opp et bøyningsskjema med de mest brukte verbene, og henge denne lappen rett ved senga di eller et annet sted i huset du tilbringer mye tid. For hver gang du ser på skjemaet, vil det hjelpe deg å lære verbene, selv om du kanskje ikke tenker over det selv.

7. Dra til Frankrike

Dette punktet er dessverre ikke like lett for alle å gjøre, men hvis du får muligheten så anbefales det virkelig å dra til Frankrike eller et annet fransktalende land. Ingenting er mer effektivt enn å være omringet av språket du ønsker å lære deg, det tvinger deg til å ta det i bruk. Dersom du drar på språkreise eller utveksling vil du kanskje bo hos en fransk vertsfamilie, dette er en gylden mulighet til å lære språket.

Det viktigste når du skal lære noe nytt er å ikke gi opp selv om det kan virke håpløst. Prøv å motiver deg selv for å komme gjennom det. Tenk over hvor kult det er å kunne et fremmedspråk. Dette kan åpne mange dører for deg senere, både når det gjelder skole, jobb og bekjentskap.

Bonne chance!

Vil du prøve privatundervisning i fransk med en mentor?

Prøv en gratis kartleggingstime


Fransk

Se alle

5 tips for å bli bedre i fransk
Fransk er mer enn bare "crêpes et baguettes"...