Musikk som studieteknikk

At de fleste studenter foretrekker å studere med musikk på ørene, er ikke utenkelig. Kanskje er det Coldplay som følger deg gjennom bacheloroppgaven, eller Beyoncé som hjelper deg gjennom et skippertak på slutten av semestret? Uansett er lesesalene fulle med studenter som har høretelefoner i ørene.

Musikk er en viktig del av livet til mange mennesker. Bildet av den stille og fokuserte studenten som isolerer seg i et personlig ”studiemodus” gjør at spørsmålet om musikk faktisk hjelper når man leser og studerer, er verdt å stille seg. De fleste forskningstudier om dette peker i begge retninger. Men allikevel kan akkurat dette gi studenter god innsikt i hvordan man kan bruke musikk for å forbedre prestasjonene sine.

Mozarteffekten

En kjent teori kalles ”Mozarteffekten”. Denne teorien går ut på at Mozarts musikk skal gjøre deg smartere når du studerer, og skal forbinde musikk og kognitiv ytelse på en helt egen måte. Mange ønsker å profittere på denne ideen, og nettsider som mozarteffect.com selger musikk som angivelig er designet for å gjøre deg smartere.

Forskning har imidlertid vist at ytelse i oppgaver som involverer minne og konsentrasjon, er bedre i et stille miljø. Lydene og støyen denne forskningen baserer seg å er prating, nysing, trafikk etc. som de forstyrrende elementene. Det viste seg at de som studerte med bakgrunnsmusikk fikk bedre resultater enn de som studerte med bakgrunnsstøy. Derfor kan det være en god idé å plugge inn headsettet i smarttelefonen, unngå forstyrrende lyder og oppnå bedre resultater.

Ekstratips: Få hjelp av en motiverende mentor. Du kan lese mer om skreddersydd privatundervisning her.

Musikksjanger

Musikksjanger, rytme, volum og ”tilstanden” musikken studenten hører på, har vist seg å spille en avgjørende faktor for resultatet. Klassisk musikk er sett på som den beste studiemusikken, men det er ingen forskning som kan vise at dette stemmer. Det har vist seg at musikk som kun er én ”tilstand”; altså repeterende rytme -og flyt, og som ikke er for høy, kan være bedre for konsentrasjonen enn musikk som har varierende flyt og rytme. Den samme studien fant også bevis på at man studerer dårligere når man lytter til sin foretrukne musikk, snarere enn nøytral musikk.

Personlighet påvirker

Studier har også vist at personlighet påvirker ytelsen ved musikkbruk. Studenter som er introverte gjør det dårligere med musikk enn de som er ekstroverte. Tilsvarende har folk som er dårlige i multitasking også gjort det dårligere når de studerer med bakgrunnsmusikk. For de som blir veldig stresset under eksamener har det vist seg at beroligende musikk kan bidra til å redusere dette stresset.

Det kan altså se ut som bruk av musikk ved studering gir veldig individuelt resultat. Noen foretrekker det, andre ikke. Det viktigste poenget er at musikken ikke skal ødelegge for konsentrasjonen. Man burde velge ut spillelister og/eller album som er nøytrale og beroligende, og altså helst ikke din favorittmusikk. For de av dere som har lyst til å forsøke og bruke musikk som en studieteknikk, skal jeg gi dere et par tips til noen spotifylister jeg selv har brukt i eksamensperioder:

Jeg ønsker dere lykke til med studiene!

Lars Dønvold Myhre 1 e1502800652229

Lars Dønvold Myhre

Mentor, MentorNorge